Sezon na śliwki już się rozpoczął, dlatego warto wykorzystać te owoce w naszej kuchni. Dziś podrzucamy prosty przepis na drożdżowe ciasto z kruszonką. Pycha!
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży + 1 łyżka cukru
- 1 jajko i 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- ¾ szklanki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ok.1 kg śliwek węgierek
- 100g mąki pszennej
- 60 g masła schłodzonego
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
przyrządzanie:
Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kroimy nożem bezpośrednio do przesianej mąki. Palcami rozcieramy grudki masła, po czym zagniatamy dłońmi, ponownie rozcieramy palcami i tak kilkakrotnie powtarzamy te czynności na przemian. Pod koniec dodajemy oba cukry jeszcze przez chwilę rozcieramy palcami. Można kruszonkę zrobić wcześniej i schłodzić w lodówce.