Ciasto FALE DUNAJU sprawdzony i prosty przepis.
składniki:
NA CIASTO
- 200 gram masła
- 8 jaj
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- olejek smakowy do wyboru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 4 gruszki
- kostka masła
- 2 budynie waniliowe
przyrządzanie:
Białka oddziel od żółtek. Ubij z białek pianę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło umieść w większej misce, dodaj cukier i utrzyj na puch. Do tego kolejno dodawaj po jednym żółtku, olejek smakowy, mąkę. Przy końcu dodaj ubitą pianę z białek. Odlej nieco ciasta do szklanki i dodaj do niego kakao. Obierz gruszki i pokrój na male kawałki.
Część białą wylej na blachę, powciskaj w nią część ciemną. Robiąc kleksy na cieście. Na końcu dodaj do tej kombinacji gruszki. Piecz 50 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia zajmij się kremem.
Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
Masło utrzyj i powoli dodawaj po jednej łyżce budyniu.
Kiedy ciasto się upiecze przekrój je na pół i posmaruj kremem.