Alternatywa dla domowej szarlotki. Ciastka francuskie nadziane jabłkami robi się szybko, a smakują wyśmienicie. Skusicie się?
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnie jabłka
- sok z połowy cytryny
- 2-3 łyżki cukru + cukier do posypania po wierzchu
- pół łyżeczki cynamonu
- jajko
przyrządzanie:
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Na każdym z nich położyć łyżkę jabłek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąty. Brzegi docisnąć widelcem. Na wierzchu każdego zrobić dwa nacięcia. Tak przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut