Ciasto imbirowe idealne do popołudniowej herbatki.
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 240 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- ½ szklanki syropu klonowego
- laska wanilii
- 4 jaja
- 80 ml mleka
- 2 cytryny
przyrządzanie:
Przesiewam na tortownicę: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Dodaję zmielone orzechy i imbir. Całość mieszam.
Masło ucieram z cukrem. Dolewam syrop klonowy. Znów miksuję. Dodaję miąższ z laski wanilii. Dodaję jajka, ale bardzo uważnie, cały czas miksując. Powoli dodaje sypkie składniki. Ostatni krok to dodanie mleka. Pieczę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.