Prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto jagodowe. W przepisie użyłam maślanki, wcześniej testowałam jogurt naturalny, który również doskonale się sprawdza. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne po prostu pyszne.
składniki:
- 250 g mąki
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
- 200 g jagód
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
- Do dużej miski wsypuję mokre składniki: jajka, olej, maślankę. Delikatnie mieszam.
- Do drugiej miski dodaję: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
- Suche składniki stopniowo przekładam do mokrych i dokładnie łączę.
- Na koniec wsypuję jagody i delikatnie mieszam.
- Ciasto wkładam do piekarnika na około 50 minut.
uwagi: