Mmmmm! To ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Jest wilgotne, mocno owocowe i na dodatek posypane smaczną kruszonką! Pyszności!
składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 3/4 brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki malin, pół szklanki jagód
- 100 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
przyrządzanie:
- PRZYGOTOWUJE DWIE MISKI: do pierwszej wbijam jaja i dodaję mleko. Miksuję.
- do drugiej miski: przesiewam mąkę, dodaję dwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia.
- Mokre składniki przelewam do suchych. Miksuję. Stopniowo dodaję olej. Miksuję porządnie do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
- teraz natłuszczam formę i posypuje ją mąką. Przelewam ciasto. Na wierzch układam owoce.
- Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
- Teraz robimy kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem oraz masłem. rozcieraj, do uzyskania okruchów. Posyp ciasto kruszonką po około 20 minutach od pieczenia.