Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Typowo anglosaski przysmak jest prosty i nieskomplikowany, każdy potrafi go zrobić.
składniki:
- 4 marchewki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po dwie szczypty: Mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 6 garści orzechów włoskich
- 4 plastry ananasa z puszki
- porcja masła
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Ananasy pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj jajka i olej, a następnie przelej do suchych składników.
- Do masy dodaj startą marchewkę, orzechy i ananasa. Wymieszaj.
- Do dwóch tortownic wlej ciasto i włóż do piekarnika.
- Piecz przez 30 minut.
- Dodatkowo możesz wykonać LUKIER
Zobacz też: Lekkie śniadanie – serek, płatki i… owoc kaki!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














