Mocno cytrynowa tarta, do zrobienia już w godzinę. Jest pyszna i pysznie kwaskowata.
składniki:
SPÓD
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- skórka z 2 cytryn
- 150 ml soku z cytryny
przyrządzanie:
- Wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą i wyrabiamy dokładnie, na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej 20 minut.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na dno i boki formy na tartę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
- Składniki na masę płynną łączymy i miksujemy, aż powstanie gładka masa.
- Masę wylewamy na upieczoną tartę, a następnie pieczemy przez kolejne 35 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
- Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.