Czy są wśród nas wielbiciele deserów mocno czekoladowych? Jeżeli tak, to ten przepis z pewnościę się Wam spodoba. Dużo czekolady i orzechów pekan!
składniki:
- 90g masła
- 330g cukru
- 70g kakao
- 3 jajka
- 190g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ¼ łyżeczki soli
- 150g orzechów pekan
przyrządzanie:
- Formę o wymiarach ok. 24x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Orzechy posiekać na dość duże kawałki.
- Masło roztopić. Kolejno utrzeć mikserem z cukrem i kakao. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku i 120ml wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodać do utartego masła. Na końcu wmieszać orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty. Pozostawić w formie do ostygnięcia.