- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 2 duże jabłka (najlepsze są te, które ciemnieją po utarciu)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki miodu
- 30 dag orzechów włoskich
Utrzeć: 1/2 margaryny, cukier (można lekkopodgrzewać nad garnkiem z gorącą wodą – margaryna będzie bardziejpuszysta a cukier lepiej się rozpuści), 4 żółtka. Dodać utarte 2 dużejabłka. Ubić białka i dodać do masy, następnie dodać szklankę mąkipszennej, szklankę mąki krupczatki, łyżeczkę proszku do pieczenia,łyżeczkę sody, połączyć. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem iobsypaną bułką tartą. Piec w temperaturze około 200şC 50 min. Polewa:dobrze podgrzać: 1/2 margaryny, 4 łyżki miodu, 30 dag orzechówwłoskich. Upieczone ciasto zalać polewą i zapiec przez około 2 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













