Placek orzechowy z budyniem jest szybciutki w wykonaniu, idealny dla miłośników orzechów i delikatnych kremów! Dla nas bomba!
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa orzechowa:
- 250 g orzechów włoskich
- 75 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
Masa maślana:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
przyrządzanie:
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka – 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.