Przepis na ciasto orzechowo-jabłkowe idealne na każdą okazję.
Składniki:
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechow wloskich mielonych
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 kost. masła
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
Mleko z cukrem i orzechami gotujemy na malym ogniu, tak aby sie nie przypalilo ok 5-7 min. Ostudzić i zimną masę orzechową zmiksować z masłem. Nałożyc na biszkopt. Jabłka obracć, zetrzeć na grubej tarce i włożyć do garnka z 2 łyżkami cukru, uprażyc tak aby były miękkie i odparowaly sok. Następnie wsypać galaretkę (nie gotować). Ostudzić i wyłożyć na drugi biszkopt. Biszkopty można nasączyć sokiem z cytryny. Na góre można wylać galaretkę lub polać polewą czekoladową .