Proste ciasto cytrynowe z kaszą manną. Idealne do popołudniowej kawki czy herbaty. Pięknie pachnie. 
 

składniki: 
- 100 ml oleju
- pół szklanki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, cytrynowego lub pomarańczowego.
- 3 jajka
- Skórka otarta z 2 cytryn
Suche:
- pół szklanki cukru
- 40 gr wiórków kokosowych
- 50 gr mąki
- 100 gr kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
- Mniejszą formę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować dwie miski.
- W jednej połączyć wszystkie mokre składniki: jajka, olej, sok, dżem, skórkę, dokładnie wymieszać. Odstawić.
- W drugiej połączyć wszystkie składniki suche, mąkę, kaszę manną, wiórki, proszek do pieczenia, sól.
- Wymieszać.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypać składniki suche, zmiksować dokładnie.
- Przelać do formy.
- Piec około 40 min, do suchego patyczka.
- Można polać lukrem, posypać skórką z cytryny.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














