Smaczne ciasto, warte wypróbowania.
 
składniki: 
Ciasto
- 3 żółtka
 - 3/4 szklanki cukru
 - cukier waniliowy
 - 1,5 szklanki mąki
 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 3 łyżki masła
 - 6 łyżek mleka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 75 dag porzeczek
 
- 4 białka
 - szczypta soli
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 1,5 szklanki cukru
 
przyrządzanie:
- Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
 - Do ucieranej masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia.
 - Dodaj stopione, schłodzone masło i mleko.
 - Natłuszczoną blachę oprósz tartą bułką. Przełóż do niej ciasto i równo rozsmaruj łyżką.
 - Piecz w 200 stopniach C 15 minut.
 - Schłodzone białko wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.
 - Ubij mikserem, powoli dodaj cukier.
 - Do sztywnej piany dodaj porzeczki.
 - Cisto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim masę bezową.
 - Wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














