Smaczne ciasto, warte wypróbowania.
składniki:
Ciasto
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag porzeczek
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 szklanki cukru
przyrządzanie:
- Żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do ucieranej masy przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj stopione, schłodzone masło i mleko.
- Natłuszczoną blachę oprósz tartą bułką. Przełóż do niej ciasto i równo rozsmaruj łyżką.
- Piecz w 200 stopniach C 15 minut.
- Schłodzone białko wymieszaj z sokiem z cytryny i solą.
- Ubij mikserem, powoli dodaj cukier.
- Do sztywnej piany dodaj porzeczki.
- Cisto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim masę bezową.
- Wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.