Ucierane z wiśniami- najprościej jak się da. Kilka składników i ciasteczko do kawy gotowe. Sezon na wiśnie trwa zatem dajcie się skusić.

składniki: 
- 1 kg wiśni bez pestek
- 1 kostka masła
- 2 jajka plus 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 4 niepełne szklanki mąki
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Wiśnie umyj, usuń pestki
 - Utrzyj masło z cukrem na biały puch
 - Następnie dodawać po jednym żółtku, a przy końcu całe jajka
 - Ucierać aż do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite
 - Wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dolać śmietanę
 - Dokładnie wymieszać
 - Ciasto powinno być gęste, nie obawiaj się tego!
 - Wyłożyć na blasze wysmarowaną masłem i posypaną bułeczką tartą
 - Na ciasto ułożyć czereśnie
 - Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni
 - Polej lukrem jeśli lubisz
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














