Ucierane z wiśniami- najprościej jak się da. Kilka składników i ciasteczko do kawy gotowe. Sezon na wiśnie trwa zatem dajcie się skusić.
składniki:
- 1 kg wiśni bez pestek
- 1 kostka masła
- 2 jajka plus 2 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 4 niepełne szklanki mąki
- 3/4 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Wiśnie umyj, usuń pestki
- Utrzyj masło z cukrem na biały puch
- Następnie dodawać po jednym żółtku, a przy końcu całe jajka
- Ucierać aż do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite
- Wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, dolać śmietanę
- Dokładnie wymieszać
- Ciasto powinno być gęste, nie obawiaj się tego!
- Wyłożyć na blasze wysmarowaną masłem i posypaną bułeczką tartą
- Na ciasto ułożyć czereśnie
- Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni
- Polej lukrem jeśli lubisz