Ciasto z ananasem i rumem podbija podniebienia każdego kto go skosztuje. Taka rajska rozkosz, którą możecie przygotować sobie w kuchni.
składniki:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Beza kokosowa:
4 białka,
2/3 szklanki cukru,
20 dag wiórków koksowych,
Poncz:
100ml rumu,
sok z połowy cytryny,
Masa:
1/2 litra mleka,
2 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2,5 łyżki cukru,
1 kostka masła,
1 puszka ananasa.
przyrządzanie:
Krok pierwszy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na małą blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Teraz czas na bezę kokosową. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię.
Teraz czas na masę. Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki i żółtka. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń, ucieramy delikatnie. Następnie ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy.
Czas na aromatyczny poncz. Rum mieszamy z sokiem z cytryny. Ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównujemy Na masie układamy bezę kokosową lub ozdabiamy według własnych upodobań. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. To minimalny czas oczekiwania.