Ciasto z ziemniaków? O tak! Bataty w przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków - doskonale nadadzą się jako baza do ciasta. Ten kolor, smak i zdrowy wymiar przysmaku - nie mają sobie równych!
składniki:
- 1 kg batatów
- 300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
- 130 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 1 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z 1 limonki
przyrządzanie:
- Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy gaz i przykrywamy lekko uchyloną pokrywką. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości. Odlewamy wodę i lekko studzimy. Miksujemy ziemniaki w malakserze.
- Dodajemy całe jajka, cynamon, otartą skórkę z limonki, brązowy cukier oraz mleko kokosowe. Mieszamy.
- Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 80-90 minut z zastrzeżeniem, że sprawdzimy je po 60 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić.