Przepis na znakomite ciasto z brzoskwiniami i kokosem znakomicie smakuje przy dobrej kawie.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja,1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać pół szklanki wody i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 24-26cm. Piec 25min w 180C. Powinno być lekko zrumienione i w środku suche.
Składniki:
- 20 dag wiórek kokosowych
- 2 jaja
- 4 łyżki masła
- niepełna szklanka cukru
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło, dodać cukier, wiórki i mieszając wlać rozbełtane jaja. Wsypać cukier waniliowy i energicznie mieszając chwilę podgrzewać. Na podpieczonym, gorącym cieście rozłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę i polać syropem z puszki. Na wierzchu ułożyć masę kokosową. Wstawić na 15-20 min do gorącego piekarnika (180C).