Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.
czas: 60 minut
składniki:
- 75 dag gruszek
- szklanka mąki
- półtorej szklanki cukru
- 4 jaja
- żółtko
- pół kostki masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- aromat migdałowy
- szczypta soli
- dżem morelowy.
- pół szklanki śmietany kremówki
- 30 g płatków migdałowych
przyrządzanie:
Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.