- 1/2 kg mąki
- 2 łyżki miodu
- 10 dkg masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Krem:
- 4 czubate łyżki kaszy manny
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
Mąkę przesiać, dodać utarte z cukrem jaja, roztopić masło z miodem (ostudzić), śmietanę zmieszać z sodą. Wszystko zagnieść, podzielić na 4 części. Rowałkować i piec 10 min. Przygotować krem: kaszę ugotować w 1/2 l mleka. Pod koniec wsypać 3/4 szklanki cukru, zimną kaszę oraz 1 kostkę masła rozbić mikserem. Ucierać robotem. Placki posmarować mlekiem. Wierzch polać polewą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













