Łatwe do przyrządzenia i smaczne ciasto, które świetnie smakuje z rabarbarem, ale można je przygotować także z innymi owocami
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + 30 minut pieczenia
liczba porcji: 20
składniki:
500 g mąki pszennej
250 g cukru
2 jaja
250 g margaryny
3 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
400 g rabarbaru (albo wiśni lub truskawek)
tłuszcz i bułka tarta do formy
przyrządzanie:
Margarynę z cukrem i wodą podgrzewać do rozpuszczenia. Ostudzić, a następnie dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i dokładnie zmiksować. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, a następnie wylać na nią ciasto. Na wierzchu układać obrany ze skórki i pokrojony na krótkie kawałki rabarbar, lekko dociskając, aby były nieco zanurzone w cieście. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.