Zainspirowani kuchnią indyjską polecamy Wam dzisiaj cieciorkę w sobie pomidorowym. Aromatyczne przyprawy i zdrowe warzywa to idealne połączenie. Spróbujesz?
składniki:
- ciecierzyca (może być z puszki)
- sos pomidorowy (przetarte pomidory w kartonie)
- cebula
- duża marchew
- kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- przyprawy: curry, papryka słodka i ostra, sól, pieprz
- świeża kolendra
przyrządzanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, przysmaż na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Wyciśnij przez praskę czosnek.
Po chwili dodaj starkowaną marchewkę i starkowany imbir. Przez kilka minut podsmażaj mieszając.
Dodaj sos pomidorowy, cieciorkę i przyprawy.
Podsmażaj wszystko przez około 10 minut i pozostaw przez chwilę pod przykryciem (aby przyprawy lepiej się przegryzły).
Podawaj gorące ze świeżą kolendrą na wierzchu.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Zupa krem z batatów