Jeżeli uwielbiacie ostre smaki, powinniście wypróbować ten przepis. Cielęcina idealnie pasuje w połączeniu z pikantnym sosem paprykowo-pomidorowym. Przekonajcie się sami! Polecamy na dzisiejszy obiad.
składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
- 5 pomidorów
- 3 strączki papryki
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- bułka tarta
- sól
przyrządzanie:
Cielęcinę, umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć krótko mięso na ostrym ogniu, aby straciło surowy wygląd, tuż przed końcem smażenia dodać masło. Na moment zdjąć z ognia, odczekać, aż przestanie skwierczeć. Dodać mieloną paprykę – dokładnie wymieszać ją z tłuszczem. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę (jeśli były surowe, to przedtem należy je sparzyć i obrać ze skórki), drobno posiekaną cebulę, oregano, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone strączki ostrej papryki, 2 łyżeczki soli. Postawić na ogniu i dusić około 10 minut. Wlać wino, dusić, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęścić kilkoma łyżeczkami tartej bułki, zagotować. Doprawić do smaku solą