Nie masz pomysłu na obiad? Spróbuj juz dziś przepisu na cielęcinę w potrawce. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 700 g łopatki mostka lub nerkówki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, zalać 600 ml wrzątku, dodać warzywa, osolić i gotować 50 minut. Mięso wyjąć i pokroić w kostkę. Wywar przecedzić. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. Przesmażyć mąkę na maśle. Warzywa obrać, opłukać, pokroić. Mięso, wlać wywar, dodać skórkę i sok z cytryny, dodać mięso, dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec doprawić solą i cukrem. Podawać z ryżem lub kaszą krakowską. Do sosu można dodać marchewkę z wywaru.