Budowanie odporności to długotrwały i niełatwy proces. Na co dzień można ją wspomóc dbając o prawidłowo zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk i ekspert kampanii „Pora na pomidora” powie, jakie polskie warzywa i owoce zasłużyły na miano naturalnych farmaceutyków i wzmacniają organizm podczas niesprzyjającej aury.
Antybiotyki z domowej spiżarni
Należy również pamiętać o naturalnych antybiotykach – czosnku i cebuli. Ten pierwszy, ze względu na swoje drogocenne właściwości, zaliczany jest do polskich „superfoods”. Czosnek wzmacnia odporność organizmu oraz skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i wspomaga ich leczenie. Swoje działanie zawdzięcza związkom siarkowym, między innymi allicynie, która hamuje rozwój bakterii, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej – co ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii.
Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera związki siarki – fitoncydy. Posiada właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a także ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, co ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle. Warzywo to jest szczególnie polecane
w leczeniu zapalenia zatok, krtani czy gardła, zapalenia oskrzeli, kaszlu czy przy gorączce.