Nieco pracochłonne, ale za to nadzwyczaj wykwintne danie
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 45 mniut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
300 g sera ricotta
2 szalotki (albo owocowe cebulki)
250 g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
pęczek świeżego koperku
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
100g tartego parmezanu
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolnego wrzątku z odrobiną oliwy. Odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą.
W czasie, gdy gotuje się makaron, posiekać szalotkę, a łososia pokroić w drobne kawałeczki. Wymieszać z serem ricotta i posiekanym koperkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz.
Tak przygotowanym farszem nadziewać każdą muszelkę. Układać je w wysmarowanym tłuszzcem naczyniu do zapiekania, polać oliwą i posypać parmezanem. zapiekąc ok. 10 minut bez przykrycia w temperaturze ok. 180 stopni.