Makaronowe muszle faszerwane duszonymi warzywami
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g cochiglioni
1 cukinia
1 mały bakłażan
pół czerwonej papryki
1 cebula
3 łyżki pasty pomidorowej
2 ząbki czosnku
suszone zioła (bazyila, oregano, tymianek)
pół szklanki tartego żółtego sera
trzy łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Conchiglioni ugotwać al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobina oleju. Gotowac nieco ktrócej niż podano w przepisie na opakowaniu. Odsączyć i przelać na sicie zimną wodą.
W czasie gdy gotouje się makaron, posiekać w drobną kostką wszystkie warzywa i smażyć je pięć minut na rozgrzanej oliwie. Dodać zioła, przyprawy, pastę pomidorową.
Tak przygotowanym farszem nadziewać każdą z muszli. Układać je w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, posypać serem i zapiekać przez 10 mniut w temperaturze 180 stopni.
uwagi:
Podawać z soem pomidorowym.