Katalończycy uważają, że deser ten jest pierwowzorem innego znanego kremu, a mianowicie francuskiego „Creme brulè”. Warto spróbować tego hiszpańskiego deseru!
składniki:
- 2 i pół szklanki słodkiej śmietany,
- 2 szklanki mleka,
- cukier waniliowy,
- gałka cynamonu,
- skórka z cytryny,
- skórka z pomarańczy,
- 6 żółtek,
- 4 łyżki białego cukru,
- 3 łyżki brązowego cukru
przyrządzanie:
W garnuszku podgrzać śmietanę, mleko, cukier waniliowy, gałkę cynamonu i skórki z cytryny i pomarańczy. Doprowadzić do zagotowania, wyjąć skórki i cynamon.
W miseczce wymieszać żółtka z białym cukrem. Wlewać cienkim strumieniem do żółtek z cukrem zagotowane mleko ze śmietaną cały czas mieszając. Na wierzchu utworzy się piana, która należy zebrać.
Przelać krem do miedzianego garnka, przykryć folią aluminiową a następnie włożyć go do wysokiej blaszki napełnionej do połowy wodą. Całość wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pozostawić w nim przez przynajmniej pół godziny.
Wyjąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na dwie godziny.
Wyjąć, posypać cukrem i go podpalić.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe