Crème brûlée to wspaniały deser, znany i uwielbiany na całym świecie. Bardzo prosty w przygotowaniu i zaskakujący w swoim smaku.
składniki:
- 1 i 1/3 szklanki śmietany 36%
- 3 łyżki brązowego cukru
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru do wypieków
- 3 łyżki cukru do skarmelizowania
przyrządzanie:
- Śmietankę podgrzać, dodać wanilii, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Odstawić do ostudzenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać przestudzoną śmietankę.
- Masę przelać do żaroodpornych naczynek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 40-50 minut.
- Następnie odstawić do ostudzenia i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
- Przed podaniem posypać cukrem.