Rogalik z ciasta francuskiego oprószony sezamem, pychota! Smaczny posiłek dla dużych i małych! Idealne w towarzystwie masełka.
składniki:
- ok. 500 g mąki
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml letniego mleka
- 250 g masła
- 1 jajko
- sezam do posypania
przyrządzanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
- Na stolnicy z mąki tworzymy kopiec i robimy w nim wgłębienie, w którym kruszymy drożdże i zalewamy odrobiną mleka.
- Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.
- Dolewamy do ciasta około 200 ml. letniej wody oraz pozostałe mleko i zagniatamy ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
- Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
- Ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
- Układamy na cieście miękkie masło i wałkujemy je na płasko.
- Składamy czterokrotnie ciasto, tak by zamknąć w nim masło, ponownie wałkujemy.
- Składamy ponownie, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
- Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wałkujemy.
- Zawijamy w folię i umieszczamy ciasto w lodówce na 20 minut (czynność powtarzamy jeszcze 2 razy).
- Ciasto kroimy na dość spore trójkąty.
- Rogaliki zawijamy od podstawy trójkąta.
- Croissanty wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
- Mniej więcej w połowie pieczenia smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Złociste croissanty są gotowe do wyjęcia.