Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Croissant z sezamem

Rogalik z ciasta francuskiego oprószony sezamem, pychota! Smaczny posiłek dla dużych i małych! Idealne w towarzystwie masełka.

croissant-521106_1280

składniki:

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

przyrządzanie:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
  • Na stolnicy z mąki tworzymy kopiec i robimy w nim wgłębienie, w którym kruszymy drożdże i zalewamy odrobiną mleka.
  • Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.
  • Dolewamy do ciasta około 200 ml. letniej wody oraz pozostałe mleko i zagniatamy ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  • Ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
  • Układamy na cieście miękkie masło i wałkujemy je na płasko.
  • Składamy czterokrotnie ciasto, tak by zamknąć w nim masło, ponownie wałkujemy.
  • Składamy ponownie, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  • Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wałkujemy.
  • Zawijamy w folię i  umieszczamy ciasto w lodówce na 20 minut (czynność powtarzamy jeszcze 2 razy).
  • Ciasto kroimy na dość spore trójkąty.
  • Rogaliki zawijamy od podstawy trójkąta.
  • Croissanty wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Mniej więcej w połowie pieczenia smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Złociste croissanty są gotowe do wyjęcia.

 

Sprawdź przepisy na inne potrawy z ciastem francuskim! (zobacz tutaj)