Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Croissant z sezamem

Rogalik z ciasta francuskiego oprószony sezamem, pychota! Smaczny posiłek dla dużych i małych! Idealne w towarzystwie masełka.

croissant-521106_1280

składniki:

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

przyrządzanie:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
  • Na stolnicy z mąki tworzymy kopiec i robimy w nim wgłębienie, w którym kruszymy drożdże i zalewamy odrobiną mleka.
  • Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.
  • Dolewamy do ciasta około 200 ml. letniej wody oraz pozostałe mleko i zagniatamy ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  • Ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
  • Układamy na cieście miękkie masło i wałkujemy je na płasko.
  • Składamy czterokrotnie ciasto, tak by zamknąć w nim masło, ponownie wałkujemy.
  • Składamy ponownie, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  • Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wałkujemy.
  • Zawijamy w folię i  umieszczamy ciasto w lodówce na 20 minut (czynność powtarzamy jeszcze 2 razy).
  • Ciasto kroimy na dość spore trójkąty.
  • Rogaliki zawijamy od podstawy trójkąta.
  • Croissanty wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Mniej więcej w połowie pieczenia smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Złociste croissanty są gotowe do wyjęcia.

 

Sprawdź przepisy na inne potrawy z ciastem francuskim! (zobacz tutaj)