Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny deser na ciepło, którego głównym składnikiem są czarne porzeczki
przepis z kuchni: angielskiej
czas: 15 minut + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g czarnych porzeczek
3 łyżki drobnego cukru
175 g mąki
85 g margaryny
70 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki brązowego cukru
przyrządzanie:
Porzeczki dokładnie umyć, usunąć wszelkie liście i ogonki. Wrzucić do okrągłego naczynia do zapiekania, posypać dorbnym cukrem. Mąkę wymieszać z posiekaną margaryną, cukrem i cynamonem. Mieszać palcami aż ciasto osiagnie konsystencję okruchów (ciasto można również przygotować w kuchennym robocie). Okruchami ciasta posypać porzeczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 – 40 minut. Podawać na ciepło z odrobiną bitej śmietany.