
Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny deser na ciepło, którego głównym składnikiem są czarne porzeczki
przepis z kuchni: angielskiej
czas: 15 minut + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g czarnych porzeczek
3 łyżki drobnego cukru
175 g mąki
85 g margaryny
70 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki brązowego cukru
przyrządzanie:
Porzeczki dokładnie umyć, usunąć wszelkie liście i ogonki. Wrzucić do okrągłego naczynia do zapiekania, posypać dorbnym cukrem. Mąkę wymieszać z posiekaną margaryną, cukrem i cynamonem. Mieszać palcami aż ciasto osiagnie konsystencję okruchów (ciasto można również przygotować w kuchennym robocie). Okruchami ciasta posypać porzeczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 30 – 40 minut. Podawać na ciepło z odrobiną bitej śmietany.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













