Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Cukinia faszerowana fetą i orzechami

Cukinia faszerowana na sposó grecki - z serem feta, siekanymi włoskimi orzechami oraz sporą porcją koperku

przepis z kuchni: greckiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 4

składniki:

4 grube, średnio długie cukinie
1 cebula
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g posiekanych orzechów włoskich
100 g fety
1 jajko
1 kromka białego chleba
czubata łyżka świeżego posiekanego koperku
sól, pieprz, oregano

 

przyrządzanie:

Umyte cukinie o cienkiej skórce (bez obierania) włożyć do zagotowanego w dużym garnku, nieco posolonego wrzątku. Gotować pod przykryciem ok. 3 minuty, a następnie odsączyć i ostudzić.
W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok. 5 minut do zarumienienia się cebuli. Zdjąc z ognia i przestudzić. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, posiekane orzechu oraz okruchu z miąższu chleba (skórkę odłożyć). Doprawić solą i pieprzem oraz dodać suszone oregono i koperek. Następnie dodać rozmącone jajko i dokładnie wymieszać.
Odciąć końce cukinii, ostrym nożem odciąć 1/5 cześć z góry, a następnie delikatnie wykroić miąższ. Cukinie faszerować przygotowanym nadzieniem, każdą skropić pozostałą oliwą i układać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez ok. 30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni, po czym odchylić folię i zapiekać jeszcze ok. 5 minut.    

uwagi:
Zamiast w piekarniku nafaszerowaną już cukinię można piec na grillu.