Potrawa, która równie dobrze może być dodatkiem, jak i zasadniczym daniem - miąższ cukini duszony z białym winiem i czosnkiem
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 - 3 małe cukinie lub 1 duża
3/4 szklanki białego wina
3 - 4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, biały pieprz
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
przyrządzanie:
Cukinie dokładnie umyć. Jeśli są to duże sztuki, obrać cienko ze skórki i ze środka wydrążyć pestk, amiąższ pokroić w kostkę. Mniejszych nie trzeba obierać, lecz tylko pokroić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Chwilę (2-3 minuty) smażyć, a następnie zmniejszyć ogień, wlać wino i przykryć. Dusić na niewielkim ogniu przez ok. 8 minut, czasem mieszając, po czym zdjąć pokrywkę, dodać posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz. Dusić do chwili, gdy cukinia zrobi się miękka, a wino odparuje. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.