Puszystość ciasta osiągamy dodając do niego.. piwa. Doskonale smakuje ono przyrumienione na plastrach cukini.
przepis z kuchni: niemieckiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 średnie cukinie
pół szklanki piwa
2 jajka
szklanka mąki
3 szklanki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
po 3 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Cukinię umyć, nie obierać, pokroić na centymetrowe plastry – obficie posypać solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mąką, szczyptą soli, pieprzu i piwem dodając odrobinę wody, tak żeby ciasto było bardziej gęste niż na naleśniki – nie może spływać z cukini. Plastry cukini maczać w cieście z obu stron, kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor. Z jogurtu i świeżych ziół przygotować sos doprawiając do smaku solą i pieprzem i dodając sok z cytryny. Podawać w sosjerce obok cukini.
uwagi:
W podobny sposób można przygotować kawałki papryki lub bakłażana.