Cukinia czy inaczej kabaczek to warzywo z rodziny dyniowatych pochodzące z Włoch. Nazwa pochodzi od włoskiego „zucchina” czyli „mała dynia”. Na polskich stołach zagościła na dobre. A ponieważ właśnie rozpoczął się na nią sezon jest teraz najsmaczniejsza. To warzywo dla tych, którzy dbają o linię w związku z jej niewysoką wartością kaloryczną.
Zastosowań cukinii jest wiele: podaje się ją na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną czy gotowaną. Przyrządza się z nich ZUPY
, DRUGIE DANIA, sałatki, SURÓWKI, napoje, desery, a także marynaty. Pamiętać jednak należy, że większe kabaczki o grubszej skórce powinno się obrać. Za najsmaczniejsze uważa się te w pełni wyrośnięte o długości ok. 25 cm.
Główną zaletą kabaczków jest ich wyborny smak, ale warto wiedzieć, że dodatkowo odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Cukinia zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu a ponadto nie kumuluje metali ciężkich. Wartość energetyczna 100 g cukinii wynosi tylko ok. 15 kcal.