Krewetki przygotowane na sposób indyjski zaskakują swoim smakiem
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
700 g dużych krewetek
2 suszone papryczki chilli
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 cebula
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
4 pomidory pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oleju
przyrządzanie:
Krewetki obrać z pancerzyków, usunąć z nich środki.
Cebulę pokroić w kostkę, suszone papryczki pokruszuć. Wraz z wiórkami kokosowymi i gorczycę wrzucić na suchą patelnię i prażyć 8 – 10 minut aż się zrumienią. Zmikosować do uzyskania konystencji ziarnistej pasty. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić listki laurowe i smażyć 1 minutę. Wyjąć i wyrzucić. Czosnek zmiażdżyć, a imbir zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię. Smażyć 2 – 3 minuty. Dodać sproszkowaną kolendrę, chilli oraz sól i zmiksowaną pastę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać pomidory i pół szklanki wody. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia kolejne 5 minut aż sos zredukuje się o 1/3. Wrzucić krewetki i gotować 4 – 5 minut aż będą różowe.
uwagi:
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati