
Krewetki przygotowane na sposób indyjski zaskakują swoim smakiem
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
700 g dużych krewetek
2 suszone papryczki chilli
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżeczka nasion gorczycy
1 cebula
2 cm kawałek korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka soli
4 pomidory pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oleju
przyrządzanie:
Krewetki obrać z pancerzyków, usunąć z nich środki.
Cebulę pokroić w kostkę, suszone papryczki pokruszuć. Wraz z wiórkami kokosowymi i gorczycę wrzucić na suchą patelnię i prażyć 8 – 10 minut aż się zrumienią. Zmikosować do uzyskania konystencji ziarnistej pasty. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić listki laurowe i smażyć 1 minutę. Wyjąć i wyrzucić. Czosnek zmiażdżyć, a imbir zetrzeć na tarce i wrzucić na patelnię. Smażyć 2 – 3 minuty. Dodać sproszkowaną kolendrę, chilli oraz sól i zmiksowaną pastę. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Dodać pomidory i pół szklanki wody. Wymieszać i gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia kolejne 5 minut aż sos zredukuje się o 1/3. Wrzucić krewetki i gotować 4 – 5 minut aż będą różowe.
uwagi:
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem basmati
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













