Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Curry z pangi z okrą

Kawałki pangi marynowane w indysjskich przyprawach wraz z duszoną okrą świetnie smakują serwowane z kokosowym ryżem

przepis z kuchni: indyjskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
500 g filetów z pangi (lub żabnicy)
250 g okry
4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżkeczka nasion kminku
1 łyżeczka garam masala
250 g ryżu
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka mleka
sól

przyrządzanie:

Pangę dokładnie oczyścić, pokroić w dużą kostkę. Wymieszać kurkumę, chilli oraz 1/4 łyżeczki soli oraz nasiona kminku i tą mieszanką oprószyć kawałki ryby. Odstawić na kwadrans.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kawałki ryby i smażyć ok. 5 minut, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Dodać pozostały olej, wrzucić posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 5 minut, dodać obrane skórki, posiekane pomidory oraz garam masala, a także pozbawioną końcówek, pokrojoną w kawałki okrę. Dusić pod przkryciem ok. 10 minut, doprawić do smaku solą. Następnie dodać rybę i chwilę razem podgrzewać.
Podawać z ryżem wymieszanym z wiórkami kokosowymi i mlekiem.