Pachnące cynamonem i cukrem. Kuszące i słodkie. Takie właśnie są mini bułeczki. Jeśli nie mieliście okazji - koniecznie spróbujcie je przygotować!
składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
- 2 jajka (L)
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
- ok. 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam 4 i 1/3)
Na cynamonowe nadzienie:
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 opakowanie cynamonu
- 1 szklanka brązowego cukru
- Skórka otarta z 1 cytryny
przyrządzanie:
- W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Na koniec wsypać 4 szklanki mąki wyrabiać ręką lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki, ja wykorzystałam 4 i 1/3 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.
- Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
- Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
- Przygotować nadzienie:
- W misce połączyć brązowy cukier, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
- Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm.
- Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać równo cynamonem z cukrem.
- Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku, ciasto zwinąć dość ścisło.
- Ostrym nożem, nie spłaszczając kroimy ciasto na plastry o grubości ok. 3 cm.
- Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 13 – 15 min, do zrumienienia.
- Wyjmujemy smarujemy roztopionym masłem, pozostawiamy na 5 min do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe ze szklanką mleka.