Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Cynamonowe mini bułeczki

Pachnące cynamonem i cukrem. Kuszące i słodkie. Takie właśnie są mini bułeczki. Jeśli nie mieliście okazji  - koniecznie spróbujcie je przygotować!

Cinnamon_rolls_from_above,_April_2009

składniki:

Na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
  • 2 jajka (L)
  • 70 g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 gr)
  • ok. 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (wykorzystałam 4 i 1/3)

Na cynamonowe nadzienie:

  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Skórka otarta z 1 cytryny

przyrządzanie:

 

  • W dużej misie, najlepiej w misie miksera połączyć, mleko i drożdże dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać (najlepiej rózgą kuchenną ew. mieszadłem miksera). Na koniec wsypać 4 szklanki mąki wyrabiać ręką lub hakiem do wyrabiania ciasta. Jeśli ciasto jest luźne dodać jeszcze trochę mąki, ja wykorzystałam 4 i 1/3 szklanki. Wyrabiać ciasto przez ok. 3 min, powinno być gęste i z łatwością odchodzić od ręki lub mieszadła.
  • Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 – 1,5 h w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
  • Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
  • Przygotować nadzienie:
  • W misce połączyć brązowy cukier, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
  • Rozwałkować na prostokątny placek ok. 30 x 40 cm.
  • Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać równo cynamonem z cukrem.
  • Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku, ciasto zwinąć dość ścisło.
  • Ostrym nożem, nie spłaszczając kroimy ciasto na plastry o grubości ok. 3 cm.
  • Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 13 – 15 min, do zrumienienia.
  • Wyjmujemy smarujemy roztopionym masłem, pozostawiamy na 5 min do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe ze szklanką mleka.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : DOMOWA GRANOLA Z KASZAMI