Słynne cinnamon rolls to świeżutkie bułeczki z nadzieniem cynamonowym. Amerykanie zajadają się nimi na śniadanie. Zrób sobie je we własnej kuchni! Z naszym przepisem na pewno ci wyjdzie.
składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
6 łyżek cukru
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
7 g suchych drożdży
8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
przyrządzanie:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką. Wkładamy do lekko wysmarowanej olejem lub masłem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta.
Posypujemy nadzieniem (mieszamy cukier z cynamonem) zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu.
Zaczynając od przeciwnej strony zwijamy ciasto w rulon.
Pieczemy przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C.