Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Czas na potrawy z grilla!

Zainaugurowaliśmy sezon na potrawy z rusztu. Lubisz spędzać czas w gronie znajomych i przebywać na świeżym powietrzu, ale tradycyjna kiełbasa i karkówka z grilla już Ci się znudziły? Wykorzystując ruszt przygotuj potrawy z warzyw i wołowiny, a ich smak podkreśl odpowiednio dobranym winem. Grill nie musi kojarzyć się jedynie z mocno przypieczoną kiełbaską podaną z dodatkiem musztardy lub ketchupu. Bez tego dania wiele osób z pewnością nie wyobraża sobie majówki, nie oznacza to jednak, że musimy na nim poprzestać. Dobre chęci, sprawdzone przepisy, odrobina wyobraźni i oczywiście ruszt wystarczą, aby zaserwować najbliższym pyszny posiłek na świeżym powietrzu. Do grillowania nadaje się wiele warzyw. Na ruszcie można położyć plasterki bakłażana skropione sokiem z cytryny, doprawione czosnkiem i rozmarynem. Pamiętajmy, aby przed grillowaniem posolić bakłażana i chwilę odczekać, aż warzywo puści sok – dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki. Co jeszcze nadaje się na ruszt? Cząstki papryki z odrobiną oliwy z oliwek i bazylii lub kukurydza z dodatkiem masła. Na grillu sprawdzą się także wypełnione żółtym serem kapelusze pieczarek oraz brokuły, a nawet marchewki. Warzywa te warto przed położeniem na ruszcie chwilkę obgotować. Grillując warzywa nie zapominajmy o przyprawach i sosie, którego rolę może pełnić grecki jogurt. Jeśli dodamy do niego czosnek i ogórki otrzymamy sos tzatziki. Dodatkiem do warzyw może być własnoręcznie przygotowane pieczywo czosnkowe. Wystarczy położyć na grillu kromki zwykłego pszennego chleba, a gdy się lekko podpieką – posmarować je masłem czosnkowym przygotowanym z masła, soli, oregano i ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Tak przygotowane pieczywo grillujemy przez kolejną minutę. Miłośnicy mięsa z pewnością nie będą mogli się oprzeć grillowanym szaszłykom z polędwicy wołowej. Do ich przygotowania, poza polędwicą wołową, potrzebne będą: papryka, wędzony boczek, cebula, oliwa z oliwek oraz sok z cytryny, pieprz i sól Na długie patyki lub szpilki do szaszłyków nabijamy (naprzemiennie) duże kostki polędwicy, krążki cebuli i kostki papryki. Tak przygotowane szaszłyki smarujemy oliwą, a następnie pieczemy 10-15 minut często je obracając. Gotowe danie doprawiany solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli chcemy nadać potrawom z grilla bardziej wyrazistego smaku – powinniśmy sięgnąć po wino. Jak wybrać to najbardziej odpowiednie? Dzięki marce Celebro nie trzeba mieć wiedzy i umiejętności sommeliera, aby to zrobić. Na etykiecie każdej z czterech butelek sygnowanych tą marką (Celebro Hiszpania, Francja, Włochy, Argentyna i Hiszpania) widnieją oznaczenia, dzięki którym bez trudu dobierzemy wino do posiłku. Do wołowiny i potraw z grilla idealne jest Celebro Argentyna – czerwone wino o wyraźnym zapachu dojrzałych, czerwonych owoców. Podobnie jak pozostałe wina tej marki, Celebro Argentyna jest półwytrawne. Nieco bardziej wykwintna majówka z rusztem w roli głównej nie musi wiązać się z dużymi kosztami. Cena butelki wina Celebro o pojemności 1 litra nie przekracza 20 zł. Na przyjemność zjedzenia wspaniałego posiłku, którego smak podkreśli wyborne wino może więc sobie pozwolić każdy.