Włosi celebrują każdą wolną chwilę gustownie i ze smakiem. Ten przepis na czekoladowe biskwity pochodzi od cieszących się życiem włoskich kucharzy. Dlaczego by nie wypróbować, skoro dają tyle szczęścia?
składniki:
- Przepis na 30 biskwitów (w zależności od grubości)
- 100 g posiekanych orzechów makadamia
- 100 g posiekanej skórki pomarańczowej
- 100 g posiekanych kandyzowanych wiśni
- 150 g wiórków z ciemnej czekolady
- 450 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 5 ml proszku do pieczenia
- 250 ml oliwy (oleju)
- 220 g miałkiego cukru
- 3 duże, roztrzepane jajka
- 5 ml esencji waniliowej
przyrządzanie:
- W naczyniu wymieszaj orzechy, skórkę pomarańczową, wiśnie, czekoladę, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Oliwę, cukier, jajka i esencję waniliową ukręć w oddzielnym naczyniu. Dodaj orzechy i pozostałe dodatki, wymieszaj dokładnie, aby powstało ciasto.
- Podziel ciasto na połowy i każdą z nich uformuj w spłaszczony wałek. Ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz około 25 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Pokrój oba wałki w plasterki i ułóż je z powrotem na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i przesusz – po około 15 minut z każdej strony. Po wystygnięciu przechowuj biskwity w szczelnym pojemniku.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : DOMOWE KOPYTKA >>>