Czekoladowe ciasto z płatkami owsianymi. Wyjdzie Ci na zdrowie.
składniki:
szklanka płatków górskich owsianych
pół szklanki cukru
2 gorzkie czekolady
1 łyżka kakao
łyżeczka soda oczyszczona
kosteczka masła
2 duże jaja
szklanka mąki
przyrządzanie:
Czekoladę posiekaj nożem na drobne kawałki. Płatki górskie zmiękcz, czyli zalej je wrzątkiem. Odstaw na 20 minut, aby podwoiły swoja objętość. Suche składniki połącz razem.
Przesyp płatki do dużej miski, w której będziesz swobodnie mógł używać miksera. Zacznij miksować płatki z cukrem, jajami, masłem. Do takiej masy dodawaj powoli, małymi partiami suche składniki.
Teraz czas na posiekaną czekoladę. Wszystko jeszcze chwilkę miksuj na małych obrotach. Ciasto jest gotowe do pieczenia. Wylej je na mniejsza formę i piecz około godzinki w temperaturze 180.