Myśleliście kiedyś, że można zrobić deser z... burakiem? Można! I do tego jaki smaczny. Oto nietypowy przepis na czekoladowe ciasto z burakiem! Zapewniamy niezapomniane doznania kulinarne.
składniki:
- 250 gr. gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 200 gram cukru
- 100 ml oleju
- opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 gram mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 gram zmielonych migdałów
- 250 gram surowych buraków
przyrządzanie:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Średniej wielkości formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamaną na kawałki włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parująca wodą i rozpuścić.
- Odstawić by lekko przestygła.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać olej.
- Delikatnie wmieszać do masy jajecznej, przesiana mąkę, sodę i proszek do pieczenia, oraz mielone migdały.
- Buraki obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, odcisnąć nadmiar soku.
- Do masy jajecznej dodać starte buraki i stopioną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać.
- Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok 50 – 60 min.