Masz ochotę na nietypowy deser? A co powiesz na połączenie czekolady z... cukinią? Jest wilgotne, mocno czekoladowe i gwarantuje niezwykłe doznania smakowe!
składniki:
- 115 g miękkiego masła
- pół szklanki oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 szklanki cukini startej na tarce
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
przyrządzanie:
- Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka.
2. Dodawać mąkę i jogurt. Dodać kakao. Na końcu dodać cukinię i wiórki czekoladowe.
3. Wyłożyć ciasto na blachę. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut.
4. Kiedy ciasto wystygnie można posmarować je polewą czekoladową.