Uwielbiasz zdrowe i dietetyczne jedzenie, ale nie wyobrażasz sobie życia bez czekolady? To ciasto jest idealne dla ciebie, a także dla wszystkich wegan. Wypróbuj koniecznie!
składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 duży dojrzały banan
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
przyrządzanie:
Kaszę jaglaną opłukujemy pod gorącą wodą, a następnie gotujemy w 2 i 1/2 szklankach mleka roślinnego przez 25 minut.
Do ugotowanej kaszy dodajemy połamaną gorzką czekoladę, banana, cukier, mleko kokosowe, kakao, sok z cytryny i cynamon. Całość mieszamy aż czekolada się roztopi, a następnie blendujemy na gładką masę, którą przelewamy do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni C. Można podawać z gałkami lodów waniliowych lub owocami.