Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Czekoladowe ciasto z masą truflową

Wykwintne ciasto czekoladowe przekładane masą truflową! Niezwykle słodkie, ale jakie pyszne!

truffle-1289609_960_720

składniki:
 

  • - 1,5 szklanki mąki
  • - 1,5 szklanki cukru
  • - 0,5 szklanki kakao
  • - 2 jajka
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • - szczypta soli
  • - 3/4 szklanki maślanki
  • - 80 g roztopionego masła
  • - 3/4 szklanki kawy (płynu) – 2 łyżeczki kawy na szklankę
  • - 150 g czekolady
  • - 180 ml kremówki 36%
  • - 100 ml kremówki 36%
  • - 3 łyżeczki cukru pudru

przyrządzanie:

Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy dokładnie mieszając.Dodajemy jajka, maślankę i roztopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.

Gdy ciasto jest ostudzone i przekrojone szykujemy truflę. W tym celu podgrzewamy kremówkę i do mocno ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenie składników. Garnek z czekoladą wkładamy do lodówki i wyczekujemy momentu, gdy masa będzie już bardzo  gęsta ale jeszcze nie zastygnięta. Wówczas miksujemy ją kilka minut tak aby zmieniła kolor na jaśniejszy. Wykładamy masę na ciasto, przykrywamy drugą częścią i wstawiamy do lodówki.