Wykwintne ciasto czekoladowe przekładane masą truflową! Niezwykle słodkie, ale jakie pyszne!
składniki:
- - 1,5 szklanki mąki
- - 1,5 szklanki cukru
- - 0,5 szklanki kakao
- - 2 jajka
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - szczypta soli
- - 3/4 szklanki maślanki
- - 80 g roztopionego masła
- - 3/4 szklanki kawy (płynu) – 2 łyżeczki kawy na szklankę
- - 150 g czekolady
- - 180 ml kremówki 36%
- - 100 ml kremówki 36%
- - 3 łyżeczki cukru pudru
przyrządzanie:
Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy dokładnie mieszając.Dodajemy jajka, maślankę i roztopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.
Gdy ciasto jest ostudzone i przekrojone szykujemy truflę. W tym celu podgrzewamy kremówkę i do mocno ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenie składników. Garnek z czekoladą wkładamy do lodówki i wyczekujemy momentu, gdy masa będzie już bardzo gęsta ale jeszcze nie zastygnięta. Wówczas miksujemy ją kilka minut tak aby zmieniła kolor na jaśniejszy. Wykładamy masę na ciasto, przykrywamy drugą częścią i wstawiamy do lodówki.