Sezon na śliwki w pełni! Dlatego wykorzystajmy je w naszych wypiekach. Co powiecie na puszyste czekoladowe ciasto z węgierkami? Palce Lizać!
składniki:
- śliwki węgierki - 1 kg
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- aromat cytrynowy
- jajka - 6 szt.
- olej - ½ szklanki
- kakao - 4 łyżki
przyrządzanie:
- Jajka miksujemy z cukrem, a potem dodajemy do tego olej.
- Następnie, stopniowo dodaję mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz mąkę ziemniaczaną, wlewamy aromat cytrynowy cały czas miksując.
- Formę wysmarowujemy tłuszczem i przelewamy do niej ciasto.
- Wypestkowane śliwki układamy na cieście skórką do dołu.
- Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na 40-50 minut.