Delikatne, wilgotne bardzo proste w wykonaniu. Do przygotowania muffinów można wykorzystać mąkę pszenną oraz mąkę owsianą (zmielone płatki owsiane w młynku do kawy).
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g brązowego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- sok z połówki cytryny
- 2 jajka
- 60 g roztopionego masła
- 200 g jogurtu naturalnego
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C.
- Do miski wsypuję: mąkę pszenną, mąkę owsianą,szczyptę soli, proszek do pieczenia. Całość mieszam.
- Do drugiej miski wbijam jajka, dodaję cukier i ubijam. Następnie wlewam zimne masło, ,jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszam.
- Do mokrych składników wsypuję suche i mieszam aż składniki się połączą.
- Ciasto przekładam do foremek.
- Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, następnie czekoladę układam na muffiny.
- Muffiny wkłada do piekarnika na 25 minut.
uwagi: