Małe czekoladowe trufle, które osłodzą Twój dzień. Wegańskie bezglutenowe proste w wykonaniu. Trufle możesz przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić.
składniki:
- 180 g masła orzechowego
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 8 daktyli namoczonych wcześniej w gorącej wodzie ( około 10 minut)
- 1 gorzka wegańska czekolada
- sól morska do posypania
przyrządzanie:
- Do kielicha blendera wrzucam: masło orzechowe, wiórka kokosowe, daktyle 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle i miksuję na jednolitą masę. W razie konieczności dodaję więcej wody.
- Z masy orzechowej formuje małe kuleczki, przekładam na talerz i wkładam do lodówki.
- Przygotowuję czekoladę w kąpieli wodnej. Możesz czekoladę roztopić w mikrofilarii.
- Kiedy czekolada się rozpuści zanurzam w niej kuleczki i wyciągam za pomocą widelców.
- Z kuleczek będzie spływał nadmiar czekolady. W tym celu rozkładam na blat papier do pieczenia, kładę kratkę, a na kratce kuleczki. Kulki posypuję solą lub wiórkami kokosowymi.
- Następnie kulki przekładam do lodówki.
uwagi:
Przepis i zdjęcia pochodzą z bloga KUKUŁECZKI.PL >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>KLIK>>>>>>>>>>>