Wygląda wspaniale, kosztuje mniej pracy niż Ci się wydaje. Robi ogromne wrażenie na gościach! A jak smakuje to już musicie przekonać się sami!
składniki:
Naleśniki:
- szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki
- pół tabliczki czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka roztopionego masła
Krem do tortu:
- 250 g ricotty lub mascarpone
- 125 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
do ozdoby tabliczka czekolady
przyrządzanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw na moment.
- Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem, miksujemy i smażymy na rozgrzanej tłuszczem patelni, cienkie naleśniki.
- Składniki na masę łączymy razem i miksujemy do momentu powstania gęstego, puchatego kremu.
- Teraz każdy naleśnik smarujemy cienko kremem i przykrywamy kolejną warstwą.
- Na koniec rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka dekorujemy cały tort.
- Można udekorować świeżymi owocami.